به روز ترین فناوری تصاویر
به روز ترین فناوری تصاویر
دانشمندان بسیاری در تلاش هستند تا بتوانند فناوری های پیشرفته ای را طراحی کنند. برای رسیدن به این هدف، سرمایه و زمان زیادی صرف شده است. یکی از نتایج به دست آمده Holodeck است که برای اولین بار در “Star Treck” مورد استفاده قرار گرفت. این وسیله برای تجربه واقعی تمام مراحل یک بازی طراحی شده است. در حقیقت هر زمان و مکانی را که بخواهید می توانید با کمک این فناوری تجربه و تمام آنها را در واقعیت مشاهده کنید. Holodeck تمام فیلم ها و بازی های طراحی شده توسط این تکنیک را بسیار نزدیک به واقعیت طراحی کرده، طوری که نویسندگان “Star Treck” پیش بینی کرده اند، در قرن ۲۴ ما با کمک این فناوری می توانیم واقعیت مجازی را با کیفیت بسیار بالایی مشاهده کنیم.
هر چند تا به حال بخش کوچکی از پیش بینی های انجام شده توسط این فناوری به واقعیت نزدیک شده، ولی با توجه به سابقه فناوری واقعیت های مجازی که از سال ۱۹۸۰ در دسترس تمام کاربران قرار گرفته، می توان امیدوار بود که پیشرفت های بسیار و شایان توجهی را پیش رو داشته باشیم. البته این را هم باید یادآوری کنیم که در آن سال ها رایانه ها و کنسول بازی های رایانه ای فقط توانایی ایجاد تصاویر با کیفیت گرافیک سه بعدی را داشتند. هر چند همه کاربران این توقع را دارند که کیفیت بازی های رایانه ای به کیفیت معادل Flynn’s که در “Tron” مطرح شده برسد، با این حال هم اکنون واقعیت چیز دیگری است و این بازی ها زمان زیادی را نیاز دارند تا به پیشرفت های لازم برسند و بتوانند این واقعیت را تجربه کنند. با توجه به پیشرفت هایی که تا به حال صورت گرفته، تلویزیون های سه بعدی و کینکت های کمپانی مایکروسافت با استفاده از حسگرهایی در داخل شان، می توانند تمام حرکات کاربران را دریافت و آنها را آنالیز کنند.
ولی آیا با وجود چنین فناوری هایی، هولو گرام بدون استفاده خواهد ماند؟ مسلما جواب این سوال منفی است؛ زیرا با توجه به قابلیت های بسیار کینکت ها و امکان توسعه آن در آینده، این فناوری قابلیت به تصویر کشیدن دوباره تصاویر را به همراه ندارد. علاوه بر این، تلویزیون های سه بعدی آنچنان که پیش بینی می شد نتوانستند کیفیت لازم را در خود داشته و نظر کاربران را به خود جلب کنند. با وجود این از امکانات و توانایی های فناوری هولو گرام نا امید نشوید. درست است که با به حقیقت پیوستن این فناوری برای انجام بازی ها به زمان زیادی نیاز داریم، ولی آنچه تا به حال تولید شده نشان از این دارند که حتی ممکن است تا پیش از قرن ۲۴ پیش بینی های صورت گرفته برای این فناوری، عملی شود.
یکی از مهم ترین دلایل علاقه کاربران به فناوری هولوگرام امکان غوطه ور شدن در تصاویر و مناظر موجود در چنین فیلم ها و بازی هایی است. به بیان دیگر فیلم ها و بازی ها زمانی به چشم می آیند که بتوانند ما را، به عنوان بینندگان مجذوب دنیای خود کنند. در حالی که فیلم ها و بازی های دو بعدی با توجه به محدودیت های شان امکان رفتن و لمس دنیای مجازی را از کاربران می گیرند. در عمل واقعیت مجازی با استفاده از HMD فناوری هولو گرام را چنان که شایسته است به تصویر می کشد، در حالی که فناوری های پیش از این با پروجکت کردن تصاویر سه بعدی به چنین دستاوردی رسیده اند. با وجود این طراحی و ساخت فناوری HMD آن طور که باید کار آسانی نیست؛ بنابراین برای رسیدن به نتایج مناسب و در خور آن باید زمان و هزینه زیادی صرف شود.
پرواضح است که با توجه به مطالب گفته شده دو چیز باعث ایجاد تفاوت بین Oculus Rift ها و تلویزیون های معمولی می شود؛ اول قیمت بسیار زیاد چنین فناوری هایی در مقایسه با فناوری های دیگر است. به طور مثال می توان گفت یک تلویزیون HMD می تواند در حدود چند میلیون دلار هزینه دربر داشته باشد، در حالی که اولین تلویزیون های تولید شده با فناوری Oculus تنها حدود چند صد هزار تومان هزینه دربرداشته اند. دومین دلیل برتری Oculus ها در مقایسه با HMD ها نمایش تصاویر با ریزترین و ظریف ترین مشخصات حاوی آن است.
البته این را هم باید اضافه کنم که HMD ها همانند تلویزین های سه بعدی با نمایش تصاویر در ابعاد سه بعدی، این مفهوم را به ذهن القا می کند که تصویر مورد نظر عمق دارد. تنها قابلیت اضافه شده به فناوری HMD تشخیص زاویه دید کاربر و نمایش تصاویر مدنظر وی از آن زاویه است.
از دیگر تفاوت های عمده فناوری سه بعدی و هولو گرام می توان به نحوه کارکرد هر یک از آنها اشاره کرد. در عمل فناوری سه بعدی با استفاده از تعریف دو مشخصه اضافه تر از فناوری های معمولی عمق تصویر را برای ذهن ایجاد می کند. یعنی هرکدام از چشمانتان شیء به تصویر کشیده شده را از زاویه متفاوت تری در مقایسه با چشم دیگر می بیند، همین تفاوت زاویه باعث متفاوت به نظر رسیدن تصویر و ایجاد عمق مورد نظر برای کاربر است. بنابراین طراحان بازی های سه بعدی نیز باید تک تک تصاویر با دو مشخصات متفاوت از هم طراحی کنند تا کاربر بتواند این تصاویر را از زاویه های مختلف مشاهده و عمق تصویر را دریافت کند. ولی متاسفانه برای انجام چنین کاری طراحان رزولوشن تعریف شده برای هر تصویر را در مقایسه با رزولوشن های تعریف شده پیش از این در تصاویر دو بعدی کمتر می کنند تا بتوانند تصاویر را به نمایش بگذارند.
با وجود این، فناوری هولو گرام تصاویر را در قالب زاویه های مختلف در اختیار تلویزیون تان قرار می دهد تا بتواند با خلق این واقعیت مجازی، شما را به طور کامل وارد این دنیا کند. به همین دلیل این فناوری نیاز دارد تا بتواند از طریق یک دوربین کاربر را مشاهده کرده و تصاویر را به نمایش بگذارد. اگرچه سیستم های سه بعدی طراحی شده توسط کمپانی های مختلف متفاوت بوده ولی کمپانی اپل سیستم سه بعدی مخصوص به کار با رایانه را طراحی کرده است. این یعنی این سیستم کاری با انجام بازی های سه بعدی نداشته و تنها سیستم مختص کار با رایانه را طراحی کرده است. با وجود این کمپانی های بزرگی چون اپل و مایکروسافت همچنان تحقیقات لازم برای توسعه چنین فناوری هایی را انجام می دهند تا بتوانند ایده هایی را به محصولات جدید و پیشرفته تبدیل کنند. البته تابه حال چنین الگوهایی به واقعیت نزدیک نشده است؛ ولی پیش بینی می شود در آینده ای نزدیک آنچه باید، اتفاق بیفتد و گجت های پیشرفته اینچنینی ساخته و وارد بازار شود.
نازلی وحدت
منبع:www.howstuffwork.com
روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )