چگونه از سلامت منبع تغذیه مطمئن شویم؟
حل مشکل منبع تغذیه رایانه های لپ تاپ و دسکتاپ
اگر رایانه دسکتاپ (PC) یا لپ تاپ شما نامنظم کار می کند، اولین قطعه ای که می تواند مساله دار شده و باعث این اشکال شود، منبع تغذیه (PSU) رایانه است. در مطلب کارگاه این هفته به شما می گوییم که چگونه می توانید با آزمایش منبع تغذیه به عیب رایانه خود پی ببرید.
ممکن است دسکتاپ یا لپ تاپ شما در بیشتر مواقع به صورت عادی کار کند اما بعضی مواقع به صورت نامنظم از کار باز ایستاده،صفحه نمایشش آبی شده و اصطلاحا حالت مرگ آبی (BSoD) را از خود نشان دهد. در این صورت انگشت اتهام به سوی منبع تغذیه که وظیفه تامین برق سیستم را به عهده دارد، قرار می گیرد.
برخی انواع ارزان قیمت منبع تغذیه های رایانه فقط می توانند سخت افزارهای موجود درون کیس رایانه را مورد پشتیبانی قرار دهند. بنابراین اگر شما سیستم خود را با یک دیسک سخت اضافی، یک کارت گرافیک بهتر، یک گرداننده نوری لوح فشرده DVD یا مقدار ماژول های حافظه رم بیش از ظرفیت منبع تغذیه ارتقا دهید، آن وقت سیستم کم می آورد. همچنین گرد و خاک بیش از حدجمع شده در داخل منبع تغذیه می تواند عمر آن را کم کند. علائم آن شامل بی نظمی در کار، خاموش شدن و دوباره بوت شدن های (reboot) اتفاقی خودکار، شروع به کارهای (startup) ناموفق، عملکرد ناموفق گجت های USB و خطا در کار دیسک سخت و حافظه است. گاهی این مشکلات خود به خود برای مدتی حل شده اما بعد دوباره تکرار می شود.
بیشتر مواقع هنگامی که شما با رایانه کاری انجام می دهید که بیش از اندازه انرژی مصرف کرده و سیستم تان برق اضافی می کشد، شما با این گونه خطاها مواجه می شوید. هنگامی که این خطاها افزایش می یابد، اوضاع بدتر شده و کل سیستم از بوت شدن عاجز می شود. راه حل این مشکل آسان است؛ منبع تغذیه سیستم خود را با منبع تغذیه جدید قوی تری جایگزین کنید که پاسخگوی نیازهای تمام قطعات نصب شده داخل کیس رایانه شما باشد. اگر کیس رایانه شما از طراحی مناسبی برخوردار باشد، شما می توانید به آسانی منبع تغذیه قبلی را بیرون کشیده و منبع تغذیه جایگزین را نصب کنید، اما اگر کیس رایانه از فضای داخلی کافی برخوردار نباشد، این امر خالی از دردسر نیست. دقت کنید که منبع تغذیه جدید، اتصالات کافی برای برق رسانی به تمام قطعات داخلی رایانه را داشته باشد.
اثرات باورنکردنی برطرف کردن عیب منبع تغذیه رایانه
برخی اوقات در تعمیر رایانه ممکن است به ایرادهای عجیب و غریبی در رابطه با منبع تغذیه نیز برخورد کنیم. برای مثال ما موردی داشتیم که در آن مادربوردی را مورد آزمایش قرار دادیم که اگر کارت گرافیک خاصی را به آن متصل نمی کردیم، حتی با جایگزین کردن گرافیک تعبیه شده خود مادربورد نیز بوت نمی شد. در این مورد تعویض منبع تغذیه مشکل دستگاه را برطرف می کند. همچنین به کار بردن یک منبع تغذیه خوب به لطف کیفیت بهتر و فن های خنک کننده کم سر و صدا می تواند از سر و صدای اضافی رایانه شما بکاهد.
ارتقای کارت های گرافیک به علت کشش مقادیر اضافی عظیمی از برق منبع تغذیه می تواند یکی از بزرگ ترین عوامل پیش آمدن ایرادهای این قطعه باشد. پس اطمینان حاصل کنید که پیش از خرید کارت های گرافیک جدید برای ارتقای سیستم رایانه خود، به دقت نیازمندی های آن را از هر نظر مورد مطالعه قرار دهید. گاهی اوقات می توانیم برای تشخیص ایرادهای منبع تغذیه از ابزارهای نرم افزاری نیز کمک بگیریم. این گونه نرم افزارها بیشتر از سوی کارخانه های سازنده مادربورد به همراه آنها ارائه می شود و اگر این طور نبود هم به آسانی می توانید آنها را از وب سایت این کارخانه ها دانلود کنید. بیشتر شرکتها نرم افزاری را به همراه مادربوردهایشان ارائه می کنند که ولتاژهای برق ورودی را که باید به منبع تغذیه برسد، گزارش کرده و همچنین ولتاژهای برقی را که باید برای قطعات مختلف فراهم آورد نیز مشخص می کند. پس در این صورت اگر ولتاژ خروجی شما به جای ۵ ولت ۵ / ۴ ولت باشد، می فهمید که منبع تغذیه شما درست کار نکرده و باید آن را تعویض کنید. فقط توجه داشته باشید با وجود این که تعویض منبع تغذیه رایانه در ظاهر کار بسیار ساده ای است، کابل های برق زیادی هستند که باید ابتدا ارتباط آنها را با قطعات داخلی قطع کرده و پس از جایگزینی آن با منبع تغذیه جدید دوباره باید هر یک از آنها را به صورت صحیح به مادربورد و قطعات داخلی کیس رایانه متصل کنید.
جواد ودودزاده
روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )