نو بخریم یا کارکرده؟
تبلت و لپ تاپ های دست دوم هم بازار خود را دارند
اگر قصد دارید مزایا و معایب دستگاه های کارکرده را بسنجید و یکی از آنها را بخرید این مطلب را بخوانید:
برای کاربران کالاهای تکنولوژیکی خرید یک نمونه کارکرده یا دست دوم، چندان خوشایند نیست و تقریبا هیچ کس تمایلی به صرف هزینه برای خرید یک نمونه کارکرده ندارد. زیرا تجربه ثابت کرده است که معمولا بخت همراه خریداران کالاهای تکنولوژیکی پرمصرفی که انتخابشان از میان نمونه های کارکرده موجود در بازار است، نمی شود.
حالا اگر کالای مورد نظر از گروه کالاهایی باشد که هر روز ساعت ها با آن کار کرده و اطلاعات شخصی، تجاری و... را در خود جای داده باشد اوضاع سخت تر شده و خریدار به سختی راضی به خرید کالای کارکرده که اطمینانی به مدت زمان کاربری آن ندارد می شود.
اما به هر حال در برهه هایی از زمان و در موقعیت های مختلفی، توجه ها خواه ناخواه به سمت بازار کارکرده فروش ها یا به عبارتی سمساری های دیجیتالی جلب می شود. بازاری که در شرایط عادی چندان رونق نداشته و تنها در مواقع بحران و بروز اتفاقاتی مانند رشد قیمت ها و کاهش موجودی و... رونق می گیرد. این روزها نیز به دلیل رشد شدید قیمت ها در بازار کالاهای کامپیوتری و همچنین کاهش قدرت خرید مصرف کنندگان، توجه ها به سمت کالاهای کارکرده در حوزه کامپیوتر جلب شده است. کالاهایی که بنا به توصیه کارشناسان خریدشان صرفه اقتصادی نداشته و موجب دردسر خریدار می شود.
اما آیا واقعا خرید یک کالای تکنولوژیکی کارکرده در حوزه کامپیوتر اشتباه است؟ آیا تفاوت قیمت ناشی از آکبند نبودن دستگاه خریداری شده نمی تواند عامل مهمی برای یک خرید مناسب تلقی شود؟
در این بخش ما به این سوالات پاسخ می دهیم.پس اگر به این موضوع علاقه مندید این مطلب را بخوانید:
چرا دستگاه کارکرده هم ارزش خود را دارد؟
رشد قیمت ها طی سال های اخیر در بازار کامپیوتر موجب جلب توجه کاربران به سوی کالاهای کارکرده گران یعنی لپ تاپ، دوربین های عکاسی و فیلمبرداری و همچنین تبلت شده است.
دستگاه های کارکرده ای که اگر چه که معمولا با عیب و ایرادهای بسیاری وارد تعمیرگاه ها شده و پس از رفع عیب که بیشتر موقتی است برای امتحان کردن شانس مجدد خود برای فروش، پشت ویترین می نشینند و از قضا طی یک ماه اخیر اکثرا با خوش شانسی میهمان خانه یکی از خریدارانشان شده اند. در غیر این صورت سرنوشتی جز اوراق شدن نداشتند!
اگر سری به طبقات زیرین یا طبقه سوم پاساژ پایتخت، برخی از فروشگاه های اطراف پاساژ کامپیوتر رضا،ولیعصر و به طور کلی فروشگاه هایی که جنب مراکز فروش کامپیوتر در نقاط مرکزی شهر واقعند بزنید صحت ادعای ما برایتان روشن می شود متوجه خواهید شد که در بساط تعمیرکاران کالاهای کامپیوتری انواع لپ تاپ با قیمت های مختلف و همچنین تبلت موجود است.دستگاه هایی که فقط خدا می داند و فروشنده که چه ایرادی داشته و چقدر عمر می کند.
این دستگاه ها که معمولا با قیمتی حدود نصف قیمت اجناس آکبند در بازار به فروش می رسند عمری کوتاه داشته و خرید آنها از جانب کارشناسان به هیچ وجه به خریداران توصیه نمی شود.
لپ تاپ و تبلت دست دوم بخریم یا خیر؟
خرید لپ تاپ و تبلت دست دوم، نوعی ریسک است و بهتر است از این کار خودداری کرد. چرا که خریداران دستگاه های کارکرده اکثرا افرادی هستند که اطلاعات فنی بالایی از دستگاه نداشته و از طرفی نمی توانند نسبت به ایرادهای واقعی دستگاه اطمینان خاطر داشته باشند.
به همین دلیل ممکن است که دستگاهی را که ایراد مهم در بخش پردازنده یا مادربورد دارد، ولی ظاهری تمیز و سالم دارد با توصیه فروشنده خریداری کند و بعد دچار دردسر شود.
به گفته کارشناسان، از دستگاه های کارکرده معمولا برای تعمیر سایر دستگاه ها استفاده می شود و این نشان دهنده این است که عمر لپ تاپ یا تبلت به پایان رسیده است. همچنین معمولا عمر متوسط یک لپ تاپ چهار سال و عمر متوسط تبلت حدود سه تا چهار سال است و اکثر دستگاه های کارکرده عمری بالای چهار سال دارند و به همین دلیل، اکثرا اوراق می شوند و از قطعات آنها برای تعمیر سایر لپ تاپ ها استفاده می شود. از طرفی به دلیل اینکه دستگاه های کارکرده گارانتی ندارند بعید نیست برای خریدار مشکلاتی به وجود آورند. کارشناسان می گویند، از آنجا که نظارت چندانی بر کسب وکار صنف تعمیرکار نمی شود آنها هر چه می خواهند انجام می دهند و نهایتا می گویند ما اعلام کرده بودیم که دستگاه فاقد گارانتی است.
پس بهتر است از خرید لپ تاپ و تبلت کارکرده خودداری کنید. زیرا هر طور که حساب کنید خرید یک لپ تاپ کارکرده صرفه اقتصادی ندارد. چراکه کاربران را به دردسرهایی دچار می کند که باید گاه هزینه بسیاری را برای رهایی از این دردسرها صرف کرد.
نکات قابل توجه
با تمام این تفاسیر اگر همچنان مصمم به خرید یک لپ تاپ یا تبلت کارکرده هستید باید به نکاتی توجه کنید که در اینجا ما به آنها اشاره ای کوتاه می کنیم.
۱ قبل از خرید، دستگاه را کاملا از لحاظ ظاهری بررسی کنید:
توجه کنید که لپ تاپ و تبلت از لحاظ ظاهری دارای ایرادی نباشد. هر گونه ترک،خراش و فرورفتگی در لپ تاپ و تبلت می تواند یک نشانه خوب از نحوه استفاده از آن در زمان قبل باشد. پس حتما به ظاهر دستگاه توجه و دقت خاصی داشته باشید.
۲ به رنگ صفحه نمایش دقت کنید:
یکی از گران ترین بخش هایی که در لپ تاپ و تبلت ها وجود دارد و در صورت خراب بودن، هزینه زیادی را بر شما تحمیل خواهد کرد صفحه نمایش است. بنابراین نسبت به تغییر رنگ یا بی رنگی به صورت رنگ بنفش یا صورتی در صفحه نمایش خود حساس بوده و در صورت مشاهده این مشکل، سریع آن را به فروشنده پس بدهید. زیرا ارزشی برای تعمیر ندارد.
۳ دستگاه را از لحاظ فنی تست و بررسی کنید:
به کانفیگ و ویژگی های فنی دستگاه توجه کنید. اینکه دستگاه از چه پردازنده ای پشتیبانی می کند و چه کارت گرافیکی روی آن نصب شده است بسیار مهم است. شاید دستگاه نیاز به ارتقا داشته باشد.
۴ بررسی عیب CD درایو:
سعی کنید درایوی را برای لپ تاپ خود انتخاب کنید که بتواندDL , DVD +R , DVD R , CD RW , CD Rرا پشتیبانی کند.
۵ دستگاهی بخرید که قابلیت ارتقا داشته باشد:
از خرید دستگاه قدیمی که در صورت نیاز به تعمیر مجدد قطعات آن در بازار یافت نمی شود خودداری کنید؛ زیرا چنین دستگاهی در صورت بروز ایرادی دورانداختنی می شود.
۶ شارژر و آداپتور دستگاه را به خوبی بررسی کنید:
قبل از خرید، شارژر را تست کرده و ببینید باتری دستگاه دارای ایراد نباشد. حتما دستگاه را از برق کشیده و مدتی با آن کار کرده و به علامت شارژر پایین صفحه اعتماد نکنید. حداقل ۵/۱ ساعت دستگاه را بدون اتصال به جریان برق روشن نگه دارید تا از سلامت باتری اطمینان حاصل کنید.
۷ هارد درایو را مورد بررسی دقیق قرار دهید:
مطمئن شوید که به هارددیسک لپ تاپ آسیبی وارد نشده باشد. و هارد دیسک ۵۴۰۰ دور در دقیقه با ۸ مگابایت حافظه داشته باشد.
۸ پورت های ارتباطی را چک کنید:
دقت کنید و مطمئن شوید که پورت و رابط ارتباطی دستگاه ایرادی نداشته باشد و به خوبی کارکنند.
۹ در مورد فن و پاور دستگاه وسواس به خرج دهید:
به صدای دستگاه گوش کنید و ببینید که آیا صدای غیرعادی و بلند از آن به گوش می رسد یا خیر. همچنین به گرمای دستگاه هم توجه کنید. اگر فن دستگاه خوب کار نکند دستگاه صدای غیر طبیعی داشته و گرمای زیادی ایجاد می کند که در نهایت باعث ایراد دستگاه می شود.
۱۰ راه های اتصال به اینترنت را بررسی کنید:
اکثر دستگاه های جدید فاقد مودم هستند و به شبکه وایرلس و... مجهزند. بررسی کنید و مطمئن شوید که دستگاهی که قصد خرید آن را دارید آن قدر قدیمی نباشد که فاقد این امکانات باشد.
۱۱ وب کم و دوربین را آزمایش کنید:
تبلت ها علاوه بر وب کم به دوربین هم مجهزند. قبل از خرید چند عکس یا فیلم گرفته تا از صحت و کیفیت دوربین دستگاه مطمئن شوید. همچنین بهتر است وب کم را نیز مورد آزمایش قرار دهید.
۱۲ مواظب نرم افزارهای نصب شده روی دستگاه باشید:
سعی کنید دستگاه را قبل از خرید از نرم افزارهای ناشناخته پاک کنید. اگر چه این کار ممکن است روی دست شما هزینه بگذارد. اما بهتر از این است که نرم افزارهای ناشناخته ای روی دستگاه شما باشد که کاربردشان را ندانید و بعدا شما را به زحمت و دردسر بیندازد. همچنین نرم افزار مورد نیازی که باید روی لپ تاپ نصب شده باشد را بررسی کنید.
۱۳ تست توسط کارشناس:
اگر نمی خواهید تمام این تست ها را خودتان انجام دهید یا می خواهید با یک کارشناس مشورت کنید، اکثر تعمیرگاه های لپ تاپ با هزینه کمی کل سیستم شما را چک کرده و عیوب آن را مشخص می کنند.
روزنامه دنیای اقتصاد ( www.donya e eqtesad.com )