پرتال شخصی مهدی رافعی

فروشگاه افق
ofogh-shop.com

نویسندگان
دوشنبه, ۲۷ خرداد ۱۳۹۲، ۰۸:۳۹ ق.ظ

قلب های تپنده اینترنت

قلب های تپنده اینترنت

جستجو در موتورهای جستجوگری همچون گوگل یا بینگ، قرار دادن یک تصویر یا نوشته در شبکه های اجتماعی یا آپلود کردن هر نوع محتوای دیجیتال دیگر در سرویس های میزبانی فایل به امری روزمره و عادی بدل شده است، اما آیا تاکنون از خود پرسیده اید که این حجم عظیم اطلاعات در کجا ذخیره می شود؟ انرژی مورد نیاز برای این کار از کجا تامین می شود؟ آیا محل نگهداری اطلاعات شخصی و محرمانه کاربران از امنیت لازم برخودار است؟

حجم انبوه اطلاعاتی که هر لحظه توسط میلیاردها کاربر اینترنت تولید می شود، در سرورهایی در سراسر جهان قرار می گیرد. این سرورها در مراکز بزرگی که در اصطلاح «مراکز داده» نامیده می شود، قرار دارند. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به پنج مرکز داده اصلی در دنیا.

۱ـ فیسبوک، پرینویل، ایالت اورگان

این مرکز نگهداری داده، اصلی ترین مرکز ذخیره اطلاعات شرکت فیسبوک است. انرژی مورد نیاز این مرکز از طریق انرژی خورشیدی تامین می شود و همین مساله سبب شده که به یکی از سبزترین و سازگارترین مراکز داده دنیا با محیط زیست و به صرفه ترین از نظر مصرف انرژی بدل شود. همچنین این مرکز از شیوه های جالب و اندکی متفاوت برای خنک کردن هزاران سرور خود بهره می برد.

در این سیستم که خیلی شبیه کولرهای آبی خودمان است، آب تصفیه شده هوا را مرطوب می کند، سپس این هوای مرطوب و خنک شده در میان ۱۸۰ هزار سرور مرکز بزرگ داده های فیسبوک به گردش درمی آید. به این ترتیب، دمای سرورها با کمترین میزان مصرف انرژی پایین نگه داشته می شود و این مرکز داده می تواند به ۹۰۰ میلیون کاربر خود در سراسر دنیا خدمت رسانی کند.

۲ـ گوگل، کانسیل بلاف، ایالت آیوا


شرکت گوگل دارای شش مرکز داده اصلی در سراسر ایالات متحده است که همه آنها از طریق شبکه فیبر نوری به هم متصل هستند. این اتصال می تواند ۲۰۰ هزار بار سریع تر از اتصال معمولی خانگی (البته این اتصال معمولی خانگی صدها برابر سریع تر از اتصال های خانگی ایران است و برای ما ایرانی ها داشتن چنین اینترنتی فقط یک رویای بلندپروازانه است) عمل کند؛ هر جستجویی که روی سایت گوگل یا یوتیوب انجام می شود، به این مجموعه از سرورها هدایت می شود.

همچنین اطلاعات دو سایت ذکر شده حداقل روی دو عدد از این سرورها ذخیره می شود تا در صورت خرابی یکی از آنها، کاربر همچنان به اطلاعات خود دسترسی داشته باشد. جالب است بدانید نسخه سوم این اطلاعات نیز روی نوارهای دیجیتال ذخیره می شود!

۳ـ واتسون آی.بی.ام، یورک تاون هایتز، ایالت نیویورک

سیستم هوش مصنوعی شرکت آی.بی.ام که پیچیده ترین و به روزترین سیستم هوش مصنوعی ساخت بشر است، واتسون نام دارد. واتسون به گونه ای طراحی شده که می تواند همانند انسان ها حرف بزند و پاسخ پرسش های افراد را به روشی منطقی بدهد.

ده مجموعه سرور که هر کدام ۷۵۰ سرور قدرتمند آی.بی.ام را در خود جای داده در کنار دو مجموعه بزرگ سرمایشی این سیستم، اطلاعات مورد نیاز واتسون را فراهم می آورند.

حافظه ۱۶ ترابایتی مورد استفاده این هوش مصنوعی، مجموعه ای بسیار گسترده از اطلاعات لازم برای پاسخ به طیف گسترده ای از پرسش هایی که در ذهن دارید، فراهم می سازد.

آی.بی.ام قصد دارد قابلیت استفاده آنلاین از این سیستم پیشرفته هوش مصنوعی را در اختیار کاربران مختلف از سراسر دنیا قرار دهد. در پایان می خواهم توجه شما را به این نکته جلب کنم که واتسون با این همه سرور و کامپیوتر و هزاران مگاوات مصرف برق می تواند همدم هوشمندی برای شما باشد، یعنی تازه شده یکی مثل ما. حال بهتر است کمی به تفاوت مغز انسان بیندیشیم.

۴ـ انتریسکون، شرق لندن

این مرکز داده میزبان حجم انبوهی از اطلاعات سری و امنیتی شرکت های خصوصی است و همین موضوع سبب اتخاذ تدابیر بسیار شدید امنیتی توسط مسئولان این مرکز شده است. درهای این مرکز مجهز به حسگرهایی است که تنها به یک نفر اجازه ورود می دهد و در نتیجه فقط یک نفر می تواند در کل ساختمان سرور حضور داشته باشد. همچنین اگر صاحبان شرکت ها در امنیت اطلاعات خود در این مرکز تردید داشته باشند، می توانند از تیم امنیتی خود در بخشی که سرورهای آنها در آن قرار دارد، استفاده کنند. حتی امکاناتی برای خواب و گذراندن شب در کنار سرورها برای صاحبان اطلاعات آن وجود دارد!

۵ـ مایکروسافت، دوبلین، جمهوری ایرلند

این مرکز داده اطلاعات مربوط به Windows LIVE و نیز Xbox اروپا و خاورمیانه را میزبان می کند. مساحت این مرکز داده بیش از سه هکتار است. همچنین ژنراتورهای این مجموعه توانایی تولید ۲۲ مگاوات برق اضطراری را دارد. جالب است بدانید فرآیند ۵/۲ میلیارد جستجوی ماهانه ای که در موتور جستجوی بینگ انجام می شود، توسط سرورهای این مرکز پردازش می شود.

صالح سپهری‌فر

منبع:

روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )

http://www.t۳.com/features/data-centres-cloud-services

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی