پرتال شخصی مهدی رافعی

فروشگاه افق
ofogh-shop.com

نویسندگان
دوشنبه, ۷ اسفند ۱۳۹۱، ۱۲:۵۶ ب.ظ

فرق لینوکس و ویندوز

فرق لینوکس و ویندوز
آنچه باید از لینوکس بدانید
فرق لینوکس و ویندوز

لینوکس، واژه ای که برای برخی کاربران کاملا ناشناخته است و تنها تصوری که از آن دارند، یک ترمینال (پنجره ای شبیه داس در ویندوز) است که برای استفاده از آن باید به دستورها و فرمان های مختلف تسلط داشت و برای برخی دیگر نیز محبوب ترین و کامل ترین سیستم عاملی است که تابه حال دیده اند!

شما نظرتان نسبت به سیستم عامل لینوکس چیست؟ فکر می کنید این سیستم عامل می تواند جایگزین مناسبی برای ویندوز باشد یا حتی همین حالا توانسته است به این موفقیت برسد و جایگزین ویندوز شود؟

سیستم عامل لینوکس طی دهه های گذشته پیشرفت های بسیار خوبی داشته و این پیشرفت ها موجب شده است تا این سیستم عامل که زمانی فقط به عنوان یک سیستم عامل منبع باز شناخته می شد، اکنون به سیستم عاملی کاربردی و عمومی تبدیل شود.

اگر بخواهیم لینوکس و ویندوز را با هم مقایسه کنیم و بگوییم کدام سیستم عامل کاربردی تر است، مطمئنا به پاسخ قاطعی نخواهیم رسید؛ زیرا طرفداران هرکدام از اینها عامل دلایل خاص و منطقی خودشان را برای حمایت از سیستم عامل محبوبشان دارند و درنهایت به این نتیجه می رسیم با توجه به فعالیتی که از سیستم عامل انتظار داریم و بادر نظر گرفتن امکانات موجود، یکی از این سیستم های عامل را انتخاب کنیم. با این حال کاربرانی هستند که به طور کامل سیستم عامل ویندوز را کنار گذاشته و آنقدر به لینوکس دلبسته شده اند که به هیچ وجه آن را با ویندوز عوض نمی کنند.

کاربران دیگری هم هستند که بتازگی تصمیم گرفته اند به جمع لینوکسی ها بپیوندند و آنقدر از لینوکسی ها تعریف شنیده اند که قید تمام برنامه های ویندوز و محاسن آن را زده و برای تعویض سیستم عامل شان اقدام می کنند. اگر شما هم جزو این دسته از کاربران هستید و تصمیم گرفته اید از ویندوز به لینوکس کوچ کنید، پیشنهاد می کنیم این مقاله را تا انتها بخوانید چرا که حتی کاربران حرفه ای هم وقتی برای اولین بار نسخه های مختلف لینوکس را روی رایانه خود نصب می کنند، با تفاوت های چشمگیری مواجه می شوند که انتظارش را نداشته اند.

این تفاوت ها موجب می شود پس از چند روز مجددا به استفاده از ویندوز روی بیاورند یا مدت ها زمان می برد تا به طور کامل عادت های رفتاری خود با رایانه را برای استفاده از این سیستم عامل تغییر دهند.

همان طور که پیشتر اشاره کردیم قصد داریم در این مقاله شما را با تفاوت های اساسی ویندوز و لینوکس آشنا کنیم.

ما به استعداد و مهارت شما در کار با رایانه و سیستم های عامل مختلف شکی نداریم؛ اما هرقدر هم با استعداد باشید و در کار با ویندوز مهارت داشته باشید، باید به این نکته توجه کنید که لینوکس، غیرمنتظره های بسیاری را در خود جای داده است! هدف ما از این مقاله نیز نشان دادن همین غیرمنتظره ها به شماست.

● ساختار فایل

مهم ترین و اولین امر غیرمنتظره در لینوکس، ساختار فایل آن است. شما نمی توانید در اوبونتو My Documents را پیدا کنید و همچنین نخواهید توانست در فدورا پوشه ای به عنوان Program Files مشاهده کنید. درایو C,D و... از جمله زوایای پنهان دیگری است که در لینوکس قادر به یافتن آنها نخواهید بود.

ساختار فایل در لینوکس، کاملا متفاوت با ویندوز است. ساختار فایل در لینوکس را می توان همچون یک درخت تشبیه کرد که درایوها و اطلاعات ذخیره شده در سیستم عامل همچون شاخ و برگ های آن است. در نتیجه پوشه Home و دسکتاپ در این سیستم عامل هر دو زیرشاخه ای از یک درخت بوده و این ساختار، همان چیزی است که شما باید به آن عادت کنید. آشنایی با این سیستم فایل چندان پیچیده نیست ولی به هرحال یکی از عمده تفاوت های این سیستم عامل با ویندوز همین است!

● رجیستری را فراموش کنید

کاربران حرفه ای در ویندوز بخوبی با رجیستری آشنایی دارند؛ چرا که تنظیمات مربوط به تمام نرم افزارها و سیستم عامل در رجیستری ویندوز قابل مشاهده و تغییر است. رجیستری در حقیقت یک بانک اطلاعاتی جامع از خصوصیات نرم افزارها و سیستم عامل در رایانه شماست. مشخصات نرم افزارها، کلمات عبور، جزئیات سخت افزارها و هرچیز دیگری که فکرش را بکنید در این بخش ذخیره می شود و هر خصوصیتی که به صورت فایل در رایانه شما ذخیره نشده باشد، مطمئنا آن را در رجیستری خواهید یافت. حالا که با رجیستری آشنا شدید و به اهمیت آن پی بردید باید به این نکته توجه داشته باشید که لینوکس، رجیستری ندارد. خصوصیات و مشخصه ها در لینوکس به صورت ماژولار است و شما نمی توانید یک بانک اطلاعاتی جامع از این خصوصیات را در اختیار داشته باشید. البته این ماژولار بودن مزیت های بسیاری دارد که یکی از مهم ترین آنها بی نیازی به پاک سازی های دوره ای و احیای مجدد اطلاعات بانک است.

● بسته های نصب

برای نصب برنامه ها در ویندوز ابتدا به سایت های دانلود نرم افزار مراجعه می کنید، به بخش دانلود نرم افزار موردنظر می روید، روی لینک دانلود کلیک می کنید و پس از ذخیره فایل اجرایی نصبی روی هارد دیسک، آن را اجرا کرده و مراحل نصب نرم افزار را انجام می دهید. در این حالت شما نرم افزار موردنظرتان را روی رایانه نصب کرده اید و وقتی بخواهید نرم افزارهای نصب شده را از روی رایانه حذف کنید به بخش مربوط در کنترل پانل مراجعه می کنید.

در بسیاری از نسخه های لینوکس این مراحل طولانی را در پیش ندارید؛ زیرا در این سیستم عامل تنها چیزی که نیاز دارید ابزاری برای مدیریت بسته های نصبی است که به آن package manager می گویند. این ابزار مدیریتی همه مراحل جستجو، نصب و حذف برنامه را پشتیبانی می کند و براحتی می توانید نرم افزار موردنظرتان را در آن جستجو کرده و پس از یافت نتیجه، آن را دانلود و روی رایانه نصب کنید.

● ظاهر قابل تعویض

یکی از مهم ترین تفاوت هایی که پس از انتشار نسخه های مختلف ویندوز به آن توجه می شود، تفاوت های ظاهری در رابط کاربری سیستم عامل است.

تفاوت ویندوز اکس پی با ویندوز ویستا و ۷ کاملا مشهود است. این تفاوت ها در ویندوز ۸ با ظهور مترو شکل گرفت و همگان را به خود جذب کرد؛ اما در حالت کلی ویندوز اکسپلورر، منو یا صفحه شروع، نوار وظیفه و... از جمله بخش های جدانشدنی از ویندوز است که در نسخه های مختلف می توان آنها را مشاهده کرد.

یکی از مزایا و تفاوت های لینوکس با ویندوز نیز در همین رابط کاربری و تغییرات ظاهری است. در لینوکس، رابط کاربری به طور کامل می تواند از هسته سیستم عامل جدا شود و شما می توانید هر رابط کاربری را که تمایل داشته باشید برای سیستم عاملتان طراحی کنید. تعویض پذیری رابط کاربری در لینوکس یکی از ویژگی های بسیار خوب آن به شمار می رود.

● فرمان دهی

سیستم عامل لینوکس از نظر کاربران حرفه ای اعتبار خاصی دارد و منشا این اعتبار در میان کاربران حرفه ای نیز ترمینال لینوکس است. ترمینال در حالت کلی یک صفحه سیاه رنگ است که متونی به رنگ سفید یا سبز روی آن تایپ می شود و شما می توانید با تایپ دستورهای موردنظرتان منتظر پاسخ سیستم عامل باشید. این ابزار همانند خط فرمان (Command Prompt) در ویندوز است.

اگر قصد دارید از لینوکس استفاده کنید پیشنهاد می کنیم مروری به ساختار فرمان دهی در سیستم های عامل داشته باشید؛ زیرا در لینوکس با این ابزار بیش از پیش سر و کار خواهید داشت.

البته ذکر این نکته ضروری است که در نسخه های فعلی لینوکس بسیاری از امور با استفاده از محیط گرافیکی قابل انجام است.

با این حال وقتی به ترمینال لینوکس تسلط داشته باشید متوجه می شوید هیچ چیز فرمان پذیرتر از ترمینال نیست؛ زیرا ترمینال دقیقا همان کاری را انجام می دهد که شما از آن خواسته اید.

در پایان اگر می خواهید تجربه های جدیدی از کار با رایانه داشته باشید، رایانه و سیستم عامل منحصر به فردی برای خودتان داشته باشید و اگر علاقه خاصی به یادگیری و کشف چیزهای جدید دارید، پیشنهاد می کنیم لینوکس را امتحان کنید.

مریم فراهانی

روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )

---------------------------------------------------------

فروشگاه افق ؛ با کالاها و خدماتی متمایز

www.ofogh-shop.com

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی