سوسک جاسوس، یک ربات زنده است
سوسک جاسوس، یک ربات زنده است
تصور کنید میخواهید از درون یک سازمان غیر قابل نفوذ نظامی ـ امنیتی، درون یک فضای ناشناخته مثل غار غیرقابل نفوذ یا از قلب یک بحران مثل فاجعه هستهای فوکوشیما اطلاعاتی به دست بیاورید.
در دو مورد آخری اگر خوششانس باشید شاید بتوانید روی فرستادن یک ربات معمولی حساب کنید، البته اگر مسیر مناسبی پیش روی شما باشد؛ اما محلهای ناشناخته، مکانهای های فاجعهزده و کارهای جاسوسی جاهایی نیستند که درباره آنها خیلی بشود روی این امکان حساب کرد، اما حالا تصورکنید یک ربات به اندازه یک مگس یا سوسک کوچک دارید که بیسر و صدا به هر جایی پر میکشد و بدون جلب توجه یا این که آسیبی ببیند برای شما اطلاعات با ارزشی مثل فیلم و صدا میفرستد.
این ویژگی مهم باعث شده سالها ساختن این ربات که به اختصار MAV خوانده میشود یکی از اهداف موسسات تحقیقاتی نظامی و غیرنظامی باشد؛ اما تا به حال یک مساله مانع بزرگی بر سر تحقق ساخت اقتصادی این رباتها بوده است و آن تامین انرژی است.
رباتهای بسیار ریز پرنده برای پرواز به انرژی الکتریکی احتیاج دارند که از طریق باتری تامین میشود. این موضوع روی حجم و وزن آن تاثیر میگذارد و محدودیتهای زیادی تولید میکند؛ اما اگر خود مگس یا سوسک یا هر حشره پرنده دیگری در خدمت ما باشد و وظیفه تهیه، جمعآوری، مخابره یا بازپس آوردن اطلاعات را به عهده بگیرد؛ چطور؟
موجودات زنده بازده انرژی خیرهکنندهای دارند، تامین انرژیشان مشکلی ندارد، چون هر وقت انرژی کم بیاورند فرود آمده و کمی غذا میخورند و خیلی راحتتر و مناسبتر پرواز میکنند، فقط مساله تحت کنترل درآوردن آنهاست.
قطعا نمیتوان به یک سوسک حالی کرد که دنبال منبع نشت مواد رادیواکتیو رفتن مهمتر از پیدا کردن یک همسر مناسب است! اما این سوسک عجیب و غریب با آن کیت الکترونیکی بر پشتش در حقیقت بخشی از تحقیق درباره به خدمت درآوردن حشرات برای همین منظور است.
محققان دانشگاه MIT توانستهاند از طریق این دستگاه که سیمهای رابطش را به مغز این سوسک پرنده متصل کردهاند، آن را از طریق سیستم بی سیم کنترل کنند. حالا آنها میتوانند با فشردن این دکمه این سوسک را به پرواز در آورده یا بنشانند، به چپ و راست هدایت کرده یا به پرواز در یک مسیر دایرهای وادارند. این اولین گام در راه تبدیل حشرات به رباتهای کوچک پرنده است. به این ترتیب شاید در آینده نزدیک دیگر نباید حتی به مگسها اعتماد کرد؛ چون شاید آنها مشغول جاسوسی از ما باشند.
علی رنجبران - جامجم