پرتال شخصی مهدی رافعی

فروشگاه افق
ofogh-shop.com

نویسندگان
جمعه, ۲۰ دی ۱۳۹۲، ۰۳:۵۸ ب.ظ

ترفندهای لینوکسی

ترفندهای لینوکسی

لینوکس سیستم عاملی انعطاف پذیر است که کاربران از کارکردن با آن لذت می برند، اما گاهی اوقات انجام یک کار در لینوکس نیازمند طی مراحل مختلف یا اجرای دستورات پیچیده است که این فعالیت ها می تواند به روش های دیگری نیز انجام شود و همان لذت همیشگی لینوکس را همراه داشته باشد. اگر کاربر حرفه ای لینوکس هستید و به دنبال ترفندهای اجرای سریع تر در آن می گردید یا حتی کاربر مبتدی هستید و قصد دارید از همین ابتدای کار ترفندهای کار سریع با این سیستم عامل را فرا بگیرید، با ترفندهای این شماره همراه شوید.

اوبونتو برای همه

یکی از توزیع های محبوب لینوکس، اوبونتوست. اگر تابه حال تجربه کار با سیستم های عامل لینوکسی را نداشته اید، پیشنهاد می کنیم پیش از خواندن ادامه مطلب به لینک زیر بروید و به صورت آنلاین از آن استفاده کنید.

http://www.ubuntu.com/tour/en

کلیک میانی برای چسباندن

در لینوکس به طور پیش فرض دو حافظه موقت (Clipboard) در اختیار شما قرار می گیرد. یکی از این حافظه ها همان حافظه معمولی است که با استفاده از گزینه های Cut, Copy, Paste می توانید از آن استفاده کنید (کلیدهای میانبر Ctrl+X, Ctrl+C, Ctrl+V)

و حافظه دیگر که خیلی از کاربران از وجود آن اطلاعی ندارند هنگامی فعال می شود که شما متنی را با ماوس کشیده و به حالت انتخاب درآورید. با انجام این کار متن انتخاب شده در حافظه ای خاص ذخیره شده و می توانید در هر ویرایشگر متنی که نیاز به این متن داشتید کلید وسط ماوس را فشار دهید.

فرمان سریع

آیا می دانید صدور فرمان اجرای فعالیت ها از راه هایی غیر از ترمینال نیز امکان پذیر است؟ کلیدهای میانبر Alt+F۲ را از روی صفحه کلید فشار دهید تا پنجره Run به نمایش درآید. (این قابلیت در بیشتر محیط های دسکتاپی اعم از Unity, GNOME, KDE پشتیبانی می شود). اکنون می توانید براحتی فرمان موردنظر را تایپ کرده و کلید اینتر را برای اجرای آن فشار دهید.

توجه: قابلیت فرمان دهی سریع با قابلیت جستجو که شما را قادر می کند نام نرم افزارها را تایپ و آنها را اجرا کنید، متفاوت است.

تعویض کنسول های مجازی

توزیع کنندگان لینوکس عموما چند کنسول مجازی را در اختیار کاربران قرار می دهند که هر یک از آنها ویژگی های خاص خودش را دارد. به عنوان مثال کنسولی دربردارنده محیط دسکتاپ بوده و کنسول دیگر از نوع متنی است. چنانچه یک کاربر حرفه ای لینوکس هستید و قصد دارید میان این کنسول های مجازی حرکت کنید، می توانید از کلیدهای میانبر Ctrl+Alt+FX کمک بگیرید (FX می تواند یکی از کلیدهای F۱ تا F۱۲ باشد).

به عنوان مثال استفاده از کلید Ctrl+Alt+F۱ اولین کنسول مجازی را در اختیار شما قرار می دهد و بسیاری از توزیع کنندگان لینوکسی کلیدهای Ctrl+Alt+F۷ برای دسترسی به کنسول مجازی دسکتاپ طراحی کرده اند.

جستجو و فعال سازی منوهای هوشمند

با استفاده از HUD (heads up display) در ابزار Unity اوبونتو می توانید به کمک صفحه کلید به جستجوی سریع منوهای موردنظر خود در برنامه های مختلف پرداخته و آنها را فعال کنید. به عنوان مثال می توانید با جستجوی عبارت bookmarks در نرم افزار فایرفاکس نسبت به فعال کردن گزینه های منوی مختلفی که با این عبارت در ارتباط است، اقدام کنید.

برای انجام این کار باید در نرم افزار موردنظر کلید Alt را از روی صفحه کلید فشار داده و به تایپ عبارت مربوط در کادر جستجو بپردازید. در پایان با کلیدهای کنترلی به سمت بالا یا پایین حرکت کرده و پس از انتخاب منوی موردنظر، کلید اینتر را فشار دهید تا عملیات فعال سازی منو آغاز شود. (ویژگی HUD برای اولین بار در اوبونتو ۰۴/۱۲ معرفی شد).

اجرای سریع ترمینال

کار کردن با لینوکس نیازمند به کارگیری ابزار ترمینال است و هر کاربر لینوکسی مطمئنا با این ابزار نیز آشنایی دارد. ترمینال به اجرای فرمان های مختلف شما در لینوکس می پردازد و جزو یکی از ضروری ترین ابزارها در این سیستم عامل به شمار می رود.

اگر جزو کاربرانی هستید که ترمینال را بیش از هر ابزار دیگری در لینوکس مورد استفاده قرار می دهید، پیشنهاد می کنیم از این پس برای دسترسی سریع تر به آن از کلیدهای میانبر Ctrl+Alt+T کمک بگیرید.

البته این کلیدهای میانبر می توانند از سوی شما به کلیدهای دیگری تغییر یابند و حتی شما می توانید دیگر کلیدهای میانبر در سیستم عامل لینوکس را نیز مشاهده و نسبت به تغییر آنها اقدام کنید. در بسیاری از توزیع های دسکتاپی شما می توانید میانبری را برای اجرای یک فرمان یا اسکریپت تعریف کنید. (دسترسی به فهرست میانبرها و مدیریت آنها در اوبونتو با اجرای keyboard توسط Dash و انتخاب تب shortcuts امکان پذیر است).

مدیریت میز کارها

میز کارها (Workspace) در لینوکس به شما این امکان را می دهد تا فعالیت ها و برنامه های مختلف خود را در دسکتاپ های مجزا گروه بندی کرده و به این ترتیب کارهای خود را مرتب کنید.

روش های مختلفی برای حرکت میان میز کارها و جابه جا کردن پنجره های میان آنها وجود دارد که عبارتند از:

ـ کلیک روی گزینهWorkspaces در پنل برای حرکت میان میزکارها یا مشاهده نمای کلی از میزکارهای موجود (در این بخش می توانید با کشیدن و رها کردن پنجره های مختلف نسبت به جابه جایی آنها میان میزکارها اقدام کنید.)

ـ کلیک راست روی نوار عنوان پنجره ها و استفاده از گزینه Move to Workspace برای انتقال پنجره موردنظر از میز کاری به میز کار دیگر.

ـ فشار کلیدهای میانبر Ctrl+Alt از روی صفحه کلید و استفاده از کلیدهای کنترلی (چپ، راست، بالا، پایین) برای حرکت میان میزکارها.

ـ فشار کلیدهای میانبر Ctrl+Alt+Shift و استفاده از کلیدهای کنترلی به منظور انتقال پنجره ای از میزکاری به میز کار دیگر.

خاموشی خودکار

اگر از اوبونتو استفاده می کنید با یک خط فرمان کوتاه و ساده می توانید براحتی رایانه خود را برای خاموش شدن در زمان مشخص آماده کنید.

برای استفاده از این قابلیت باید پس از اجرای ترمینال، دستور زیر را در آن تایپ کرده و کلید اینتر را فشار دهید:

sudo shutdown h +m

توجه داشته باشید در فرمان فوق باید به جای m+ مقدار زمان موردنیاز را به دقیقه مشخص کنید. به عنوان مثال با وارد کردن عدد ۶۰+ رایانه شما پس از ۶۰ دقیقه خاموش خواهد شد.

در صورتی که بخواهید رایانه شما در زمان مشخصی خاموش شود نیز می توانید از فرمان زیر کمک بگیرید:

sudo shutdown h hh:mm

در این فرمان باید به جای عبارت hh:mm ساعت موردنظر را وارد کنید. به عنوان مثال با وارد کردن ۲۳:۱۰ رایانه شما راس ساعت ۱۱ و ۱۰ دقیقه شب خاموش خواهد شد.

نکته: پس از وارد کردن فرمان خاموشی در ترمینال و فشردن کلید اینتر، باید رمز ورود به سیستم را نیز وارد و صفحه ترمینال را کمینه کنید.

غیرفعال سازی: اگر قصد دارید قابلیت خاموشی خودکار را غیرفعال کنید، می توانید از فرمان زیر کمک بگیرید:

sudo shutdown –c

پردازش های فعال

از دیگر امکاناتی که اوبونتو در اختیار شما قرار می دهد نمایش فهرست پردازش های فعال با فرمانی بسیار کوتاه است.

اگر می خواهید کنترل بیشتری روی سیستم عامل و پردازش های در حال اجرای آن داشته باشید توصیه می کنیم از فرمان زیر در ترمینال کمک بگیرید:

ps –aux

ترفندهای تاچ پد

اگر اوبونتو یا دیگر توزیع های لینوکسی را روی لپ تاپ خود نصب کرده اید، می توانید از ترفندهایی که با تاچ پد قابل اجراست کمک بگیرید. به عنوان مثال می توانید با بالا و پایین کشیدن انگشتان خود روی گوشه سمت راست تاچ پد، صفحه را به صورت عمودی اسکرول کنید یا با کشیدن انگشتان خود در امتداد لبه پایینی تاچ پد، صفحه را به صورت افقی اسکرول کنید.

همچنین شما می توانید با ضربه زدن به گوشه پایین سمت راست تاچ پد عملیات کلیک راست ماوس را اجرا کنید. (با توجه به توزیع لینوکسی که مورد استفاده قرار می دهید ممکن است برای استفاده از برخی ترفندهای تاچ پد ابتدا آنها را فعال کنید.)

روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی