آشنایی با شبکه وای ـ فای
انواع کابل شبکه و مشخصات شبکه های بی سیم
شناخت انواع کابل های شبکه و استانداردها و ملزومات شبکه های بی سیم برای شما که با شبکه و... سروکار دارید تا حدودی ضروری است، که به آن پرداخته ایم.
انواع کابل های شبکه
انواع مختلفی از کابل های شبکه که برای اتصال وسایل شبکه ای به مسیریاب (روتر) و سوئیچ به کار می رود اصطلاحا کابل های رده ۵ (CAT۵) نامیده می شود. امروزه بیشتر کابل های شبکه موجود در بازار جزو کابل های CAT۵e است که از قابلیت تبادل داده در حد اترنت گیگابایتی برخوردار است. جدیدترین استاندارد موجود بازار که در شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرد، کابل شبکه CAT۶ است که چنان طراحی شده تا از استاندارد کابل های CAT۵e قابل اعتمادتر و پرسرعت تر باشد. تفاوت بین این دو شامل سیم های داخل و انتهای آنهاست. کابل های شبکه CAT۵e و CAT۶ می توانند به جای یکدیگر به کار برده شود و کاملا مشابه هم نیز عمل کند، به گونه ای که اگر شما آنها را به جای یکدیگر به کار ببرید نیز هیچ تفاوتی نمی کند بجز این که کابل های CAT۶ خیلی گرانتر است. برای بیشتر استفاده های خانگی، آنچه که CAT۵e ارائه می دهد از هر نظر برای برقراری اتصالات یک شبکه کافی است.
شبکه های بی سیم:
استاندارد و اجزای تشکیل دهنده
یک شبکه بی سیم به غیر از یک تفاوت عمده از بسیاری نظر شبیه یک شبکه کابلی است. تفاوت ذکر شده این است که وسایل شبکه برای اتصال به یکدیگر و همچنین وصل شدن به مسیریاب نیاز به استفاده از کابل ندارد، چرا که از بی سیم استفاده می کند که نام ساده ای برای استاندارد شبکه ۱۱/۸۰۲ است. این استاندارد توسط انستیتوی مهندسان الکتریک و الکترونیک (IEEE) مورد پشتیبانی قرار می گیرد. در واقع وسایل شبکه ای بی سیم نیازی به داشتن درگاه های اتصال شبکه (پورت) ندارد و فقط باید آنتن بی سیم که بیشتر مواقع نیز به صورت پنهان داخل دستگاه کار گذاشته می شود مجهز باشد. در اصطلاح مهندسان شبکه، این آنتن ها در داخل یک شبکه بی سیم دائم با یکدیگر گفت وگو می کنند. ما برای راه اندازی یک شبکه وای ـ فای نیاز به استفاده از یک نقطه دسترسی (access point) و یک خدمت گیرنده بی سیم ( Wi Fi Client) داریم.
نقطه دسترسی
نقطه دسترسی (AP) یک دستگاه مرکزی است که سیگنال های امواج وای ـ فای را برای مشترکان خدمت گیرنده وای ـ فای که به آن متصل است، منتشر می سازد. شما نمونه این نقاط دسترسی را هنگام گردش در شهر که با اسامی مختلف روی صفحه نمایش تلفن همراه هوشمندتان ظاهر می شود، زیاد می بینید. شما می توانید یک AP را خریده و برای افزودن پشتیبانی وای ـ فای به آن به طور جداگانه به مسیریاب یا سوئیچ شبکه کابلی خود وصل کنید. برخی از مسیریاب های بی سیم حتی به بیش از یک نقطه دسترسی دارند (مسیریاب های دوبل باند).
مشترک خدمت گیرنده وای ـ فای
مشترک وای ـ فای وسیله ای است که قادر است سیگنال های امواج انتشاریافته توسط یک نقطه دسترسی را تشخیص داده، به آن متصل شده و اتصال را برقرار کند. امروزه بیشتر لپ تاپ ها، تلفن های همراه هوشمند و تبلت ها با قابلیت درون ساخت مشترک وای ـ فای به بازار عرضه می شود. وسایلی که از این قابلیت بی بهره است نیز می تواند از طریق سخت افزارهای جانبی مثل یواس بی یا PCIe وای ـ فای ارتقا یابد و به مشترک وای ـ فای تبدیل شود.
نکته: از نظر فنی، شما می توانید از نقطه دسترسی صرف نظر کرده و مشترک وای ـ فای را در حالت اد هاک (Ad hoc mode) مستقیما به یکدیگر متصل سازید. روش اد هاک نیز درست مانند استفاده از کابل کراس اور به منظور حذف مسیریاب در شبکه های کابلی، پیچیده و ناکارآمد است و کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
جواد ودودزاده
روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )