زندگی در سایه وایرلس
اتصالات، سیم یا کابل هر چه که آنها را بنامید، از دهه ۷۰ به صورت بخشی بنیادی و جدایی ناپذیر از اختراعات و ابداعات مربوط به علم رایانه ها درآمده اند.
صفحه نمایش ها، چاپگرها، مسیریاب ها (روتر)، بلندگوها و هر چیز دیگری در دنیای رایانه ها به نوعی اتصال یا کابل کشی نیازمندند. این رویه تا همین چند سال پیش ادامه داشت، تا این که در سال های اخیر راه های اتصال و تبادل داده بی سیم وای ـ فای و بلوتوث با امکان پذیر کردن انتقال داده بین گجت های با سیم و بی سیم، به چنان محبوبیتی دست یافت که به صورت جزیی جدا نشدنی از علوم رایانه ای درآمدند. راه اتصال وایرلس در عین آسانی، کاهش تعداد درگاه های (پورت) اتصال رایانه ها را برای تولیدکننده ها ممکن کرد. در این بین فقط کاربرانی که از دیسک های سخت ذخیره داده، ماوس و دیگر لوازم جانبی قدیمی دیگر استفاده می کنند، سرگردان می مانند که با وسایلی که از پیش دارند، چه کنند. در اینجا ما آنچه را که شما باید درباره دنیای وایرلس امروزی بدانید و بهترین راه های استفاده از درگاه های اتصال رایانه (port) را بازگو می کنیم.
وای ـ فای:
بیشترین مورد استفاده برای ساخت شبکه
وای ـ فای مختصر شده اصطلاح توصیف کننده استاندارد ۸۰۲:۱۱ است که برای مودم رایانه ها کاربرد دارد. این استاندارد برای استفاده از بخش آنالوگ یک مسیریاب وایرلس طراحی شده است. وای ـ فای در رایانه ها چنان در سخت افزارها جا افتاده است که اصلا درگاه های سنتی ایترنت (Ethernet) کلا از روی چند نمونه از لپ تاپ های جدید حذف شده است. وای ـ فای گذشته از فراهم کردن امکان دسترسی به اینترنت، عموما برای اتصال چاپگرها و دیسک های ذخیره داده به کار برده می شود. یک سری از این نوع وسایل سخت افزاری قادرند مستقیما به شبکه های بی سیم متصل شوند، بنابراین تنها سیمی که شما در این شبکه ها نیاز دارید، کابل اتصال به پریز برق است. برخی دیگر از این گجت ها طوری طراحی شده اند تا بتوانند با مسیریاب ها اتصال برقرار کنند. بنابراین پیش از خرید هر محصولی از این نوع درباره مشخصات فنی آن بخوبی تحقیق و مطالعه کنید.
بلوتوث:
دارای موارد استفاده عمومی
اساسا این استاندارد به منظور اتصال بی سیم به وسایل جانبی کاربرد دارد. گجت هایی که بلوتوث را مورد پشتیبانی قرار می دهند، قادرند با رایانه های قابل انطباق در محدوده دسترسی (ده متری) ارتباط برقرار کنند. البته این دو وسیله باید با طی فرآیند امنیتی ساده ای که شامل یک کنترل و ساده امنیتی و وارد کردن یک کد کوتاه برای هر دو وسیله است، با هم به اصطلاح جفت (Paired) شوند. بلوتوث را بیشتر وسایل جانبی چون صفحه کلیدها، ماوس ها، چاپگرها و بلندگوها مورد استفاده قرار می دهند. در بیشتر موارد قیمت گجتی که از این نوع اتصال پذیری سود می برد، کمی گران تر از گجت های فاقد این ویژگی است. البته در مقابل مزیت بی نیازی گجت ها از درگاه اتصال فیزیکی، پرداخت مبلغی اضافی واقعا ارزش دارد. استفاده از ماوس و صفحه کلید بلوتوث یکی از راه های خلاص شدن از شلوغی بیش از حد درگاه های اتصال USB رایانه هاست.
درگاه اتصال وایرلس :
Wi Di برای اتصال صفحه نمایش ها
صفحه نمایش وایرلس استانداردی است که از سوی شرکت اینتل ابداع شده و برای ارسال داده های تصویری به صورت بی سیم به صفحه نمایش و تلویزیون به کار می رود. امروزه این فناوری در رایانه های دسکتاپ و لپ تاپ مدرن اینتل گنجانده شده است. به هر حال برای استفاده واقعی از آن، شما به یک صفحه نمایش قابل انطباق با وای ـ دای که البته بسیار کمیاب هم است، نیاز دارید یا این که باید به طور جداگانه با صرف هزینه ای حدود ۶۰ دلار تطبیق دهنده (اداپتر) وای ـ دای برای صفحه نمایش یا تلویزیون خود تهیه کنید. هنگامی که اتصال وای ـ دای را برقرار کنید، این اتصال پذیری با انتقال دادن ویدئو تا حد رزولوشن ۱۰۸۰ p به همراه صدا، دقیقا مانند یک کابل HDMI عمل می کند. همچنین این استاندارد، استفاده از صفحه نمایش های متعدد را نیز مورد پشتیبانی قرار می دهد. بنا براین شما می توانید در حالی که کارهایتان را روی صفحه دسکتاپ لپ تاپ انجام می دهید، روی یک صفحه نمایش دیگر به طور همزمان فیلم تماشا کنید.
درگاه اتصال USB
با دستیابی به درک صحیحی از سه استاندارد وایرلس ذکر شده، اکنون شما می توانید در استفاده از فضای اطراف درگاه های اتصال رایانه به صورت قابل ملاحظه ای صرفه جویی کنید. با این حال این کار تغییری در وسایل جانبی موجود شما ایجاد نمی کند. هنگامی که یک کاربر پس از خرید یک لپ تاپ جدید دریابد که به اندازه کافی درگاه اتصال جهت اتصال گجت ها و وسایل جانبی ندارد، دیگر در این حالت چه کاری از دستش ساخته است؟ اگر شما از نظر تعداد یو اس بی در مضیقه هستید، براحتی می توانید با استفاده از یک هاب یا تقسیم کننده یو اس بی شرایط را برای خود بهتر کنید.
وسیله جانبی ذکر شده در اشکال گوناگونی از یک کابل که در یک سرش یک درگاه اتصال را به دو درگاه تقسیم می کند تا جعبه های بزرگی که شامل هشت درگاه یو اس بی هستند، یافت می شود. همه این راه حل ها به صورت متصل کن و استفاده کن (plug and play) هستند. اما در استفاده از آنها یک مشکل مشترک پیش می آید و آن برق رسانی درست به همه این درگاه های اتصال یو اس بی است. با متصل کردن آنها به سخت افزارهای متعدد در حال استفاده (مانند چند آیفون یا دیسک سخت فاقد آداپتور برق) از راه یک درگاه یو اس بی مشترک، به این درگاه اتصال و سخت افزارهای متصل شده به آن برق کافی نمی رسد و این درگاه درست کار نمی کند. چاره کار این است که انواعی از هاب یو اس بی که یک آداپتور را به عنوان منبع تغذیه برای تامین برق مصرفی خود به کار می برد، تهیه و استفاده کنیم.
افزودن صفحه نمایش های اضافی
تطبیق دهنده های ویدئو به این علت که قابل تقسیم کردن نیستند، اغلب مشکل دار می شوند. البته درگاه Displayport و رعد (ThunderBolt) از این امر مستثناست؛ چرا که آنها می توانند به صورت گل آفتابگردان ـ زنجیره ای (daisy chained) بین گجت های متعدد به کار روند. پورت دیسپلی می تواند بین تا پنج وسیله به صورت زنجیره ای استفاده شده، در حالی که درگاه اتصال رعد امکان استفاده زنجیره ای متشکل از ده وسیله را البته با کمی افت در کارایی، فر اهم می کند. در صورت داشتن HDMI یا DVI شما باید چه کار کنید؟ در این مورد کاربرهای لپ تاپ بدشانسی آورده اند، زیرا سیستم آنها نمی تواند به این صورت ارتقا یابد. کاربرهای رایانه های دسکتاپ می توانند با افزودن یک گرافیک اختصاصی مستقل جدید که بیشتر آنها به حداقل دو درگاه و برخی تا چهار درگاه خروجی ویدئو مجهز هستند، سیستم خود را ارتقا دهند.
افزودن درگاه شبکه اینترنت
دو نوع از محبوب ترین لپ تاپ های امروزی، مک بوک پرو ۱۳ دارای صفحه نمایش رتینا و HP Spectre ۱۳t، درگاه اتصال شبکه لن (LAN) را حذف کرده اند. با این که وای ـ فای بیشتر وقت ها جایگزین خوبی است، ممکن است موقعیت هایی پیش بیاید که درست کار نکرده یا به اندازه کافی قابل اطمینان نباشد. در این حالت شما می توانید با استفاده از تطبیق دهنده یو اس بی به اینترنت یا رعد به اینترنت، این امکان را به سیستم خود اضافه کنید. آنها متصل کن و استفاده کن هستند و نیازی به آداپتور برق اضافی ندارند. حال می توانید از طریق اینترنت به شبکه متصل شده و از مزایایی این درگاه اتصال سود ببرید.
جمع بندی
امروزه هیچ دلیلی برای نگرانی از ناپدید شدن درگاه های اتصال روی سیستم های رایانه ای جدید وجود ندارد. با این که باریک ترین محصولات، فقط ضخیم تر از یک درگاه یو اس بی هستند، وجود آنها به صورت اصول استاندارد اجباری طراحی لپ تاپ ها، تلفن های همراه هوشمند و تبلت ها درآمده است. با این که تقدیر همه ما این است که در یک دنیای مطلقا بی سیم زندگی کنیم، اما راهکارهای فوق به شما کمک می کند تا پیش از فرارسیدن آن روز، راه حل هایی برای مشکلات خود با کاهش و ناپدید شدن تدریجی درگاه های اتصال سنتی گجت ها بیابید.
روزنامه جام جم ( www.jamejamonline.ir )