ابرهایی که جای هارد را می گیرند
همه چیز در مورد پردازش ابری
«پردازش ابری» لفظی که این روزها زیاد آن را می شنویم یا درباره اش مطلب می خوانیم. سرویسی است که این روزها با سرعت باورنکردنی روبه رشد است.
تا جایی که بر اساس آخرین گزارش ها، ارزش بازار خدمات پردازش ابری در منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی طی سال ۲۰۱۳ میلادی با رشد ۱/۲۴ درصدی نسبت به سال قبل، به ۵۳۴ میلیون دلار رسیده است. به گزارش وب سایت digitimes، درحالی که بازار خدمات پردازش ابری عمومی طی سال ۲۰۱۲ میلادی ارزشی بالغ بر ۴۳۱ میلیون دلار داشت، این اتفاق نشان می دهد که این بازار تا پایان سال گذشته میلادی رشد ۱۰۳ میلیون دلاری را تجربه کرده است.
اما پردازش ابری چیست و چرا با این سرعت کاربران شخصی و شرکت های مختلف به طرف استفاده از این سرویس روی می آورند.
پردازش ابری چیست؟
بنا به تعریف موسسه ملی فناوری و استاندارد(NIST)، پردازش ابری یا Cloud Computing، رایانش ابری مدلی است برای داشتن دسترسی فراگیر، آسان و بنا به سفارش شبکه به مجموعه ای از منابع رایانشی پیکره بندی پذیر (مثل: شبکه ها، سرورها، فضای ذخیره سازی، برنامه های کاربردی و سرویس ها) که بتوانند با کمترین کار و زحمت یا نیاز به دخالت فراهم کننده سرویس به سرعت فراهم شود. شاید این تعریف کمی سخت و پیچیده باشد اما به معنی ساده تر سرویس پردازش ابری در واقع یک نوع حافظه روی سرورهای اینترنتی هستند که شما به کمک آن می توانید اطلاعات چندین دستگاه دیجیتالی خود مانند کامپیوترشخصی، لپ تاپ، موبایل، تبلت و... را به طور همزمان روی آن قرار داده و این اطلاعات را بین دستگاه های مختلف خود یا دیگران جابه جا، اشتراک یا ویرایش کنید. در واقع اساس و هدف ذخیره داده های شما روی سرویس های ابری، این است که شما از همه جا و از هر دستگاهی تنها با نام کاربری خود، به داده های ذخیره شده در مکانی امن دسترسی داشته باشید. به دلیل خدمات آسان و کم هزینه ای که پردازش ابری در اختیار کاربران قرار می دهد استفاده از این سرویس در بین اکثر کاربران دنیا روزبه روز در حال افزایش است و همین استقبال نیز باعث شده رقابت بالایی بین شرکت های بزرگ تکنولوژی مانند گوگل، مایکروسافت، آمازون، اپل و... برای ارائه سرویس های متنوع ابری به وجود آید.
مزایای سرویس های ابری
در نگاه اول شاید قرار دادن تمامی اطلاعات در یک محیط ناشناخته آن هم در فضای اینترنت برای شما چندان خوشایند به نظر نرسد. همچنین با توجه به افزایش حملات سایبری و هک سایت ها و سرویس های مختلف که این روزها در خبرهای مختلف می شنوید. در این شرایط شاید فکر کنید که چرا یک شرکت یا یک شبکه از رایانه ها باید اطلاعات و پردازش ها و تراکنش های خود را به شبکه دیگری بسپارد آن هم روی یک فضای مجازی. در ادامه با اشاره به نکاتی می توانید جواب خود را پیدا کنید.
با استفاده از پردازش ابری، کاربران می توانند از هر کجا و در هر زمان از اطلاعات استفاده کنند و به ابر وارد شوند.
پردازش ابری هزینه های سنگینی را که شرکت ها برای سخت افزار متحمل می شوند، کاهش می دهد. دیگر نیازی به خریدن هارددیسک های پرظرفیت و پردازشگر های پیشرفته ندارید. از طرفی نیاز به فضاهای ذخیره (Physical) نیست و با قرار دادن اطلاعاتتان روی ابزار ذخیره دیگر تنها هزینه اجاره و دسترسی به اطلاعات خود را می پردازید.
هزینه خرید نرم افزار ها نیز تا حد بسیاری کم می شود؛ زیرا دیگر نیازی به خرید یک نرم افزار برای هر کاربر نیست. تنها یک نرم افزار که برای پردازش ابری طراحی شده است، برای تمام یک مجموعه کافی است.
سرویس های پیشنهادی
Drop box، Google drive، Microsoft SkyDrive، iCloud، box از جمله مشهورترین سرویس های ابری هستند که کاربران زیادی از سراسر دنیا از آنها استفاده می کنند. اما اینها تنها سرویس های ابری دنیا نیستند Sugar Sync، Insync، LogMeIn Cubby، Mozy Stash، SpiderOa، AVG LiveKive، Wuala، Syncplicity و... از دیگر سرویس های پردازش ابری هستند که شاید نامشان زیاد برای شما آشنا نباشد.
حالا اینکه از بین این چند سرویس محبوب کدام را باید انتخاب کنید دقیقا این انتخاب بستگی به حجم اطلاعاتتان و اینکه از چه سیستم عامل و دستگاهی استفاده می کنید دارد.
شاید Dropbox در ابتدا به دلیل فضای رایگان کم و قیمت نسبتا بالایش برای خرید فضای بیشتر، کمی شما را به سمت سرویس های دیگر کشانده اما بهتر است بدانید این سرویس به دلیل قدرت و سرعت بالای سینکش با دستگاه های مختلف و سیستم عامل های مختلف می تواند بهترین انتخاب برای افرادی باشد که از محصولات مختلف استفاده می کنند.
اگر بیشتر با ویندوز و سرویس های مختلف این محصول سروکار دارید طبیعتا SkyDrive بهترین گزینه برای ذخیره سازی آنلاین فایل های شما خواهد بود. اما افرادی هم که از محصولات شرکت اپل استفاده می کنند بهتر است از سرویس ابری همین شرکت استفاده کنند. چرا که اپل سیستم عامل های مک و iOS را به خوبی با iCloud ترکیب کرده است.
اما در پایان Google drive نیز برای کاربرانی که یک حساب در جی میل دارند با دردسر کمتری همراه است. همچنین این سرویس یک سرویس سریع و با کیفیت تحت وب است که ویرایش و به اشتراک گذاری فایل ها را برایتان بسیار ساده می کند.
اما سرویس باکس هم می تواند برای کاربرانی که به دنبال تنوع و سرعت بالا در کار هستند مناسب باشد. اگر از کاربران تجاری هستید به شما سرویس Syncplicity را پیشنهاد می کنیم. یا اگر به دنبال این هستید که حریم خصوصیتان به شکل جدی اجرا و به آن احترام گذاشته شود پس بهتر است سرویس Wuala را انتخاب کنید.
معرفی چند سرویس پردازش ابری:
iCloud
این سرویس از سوی شرکت اپل راه اندازی شده است. فضای رایگان این سرویس ۵ گیگابایت است و برای داشتن فضای بیشتر یعنی ۵۰ گیگابایت نیز شما باید سالانه ۱۰۰ دلار پرداخت کنید. محدودیت حجمی این سرویس در فضای رایگان ۲۵ مگابایت و در فضای غیر رایگان
۲۵۰ مگابایت است.
این سرویس بهترین انتخاب برای کاربران محصولات شرکت اپل است اما کاربران سرویس هایی مانند ویندوز نیز با در اختیار گرفتن یک اپلیکیشن ویژه می توانند از خدمات iCloud استفاده کنند.
Google drive
این سرویس همانطور که از نامش مشخص است مربوط به شرکت گوگل است. Google drive نیز مانند iCloud در ابتدا ۵ گیگابایت به شما فضای رایگان اختصاص می دهد. گوگل برای داشتن ۱۰۰ گیگابایت از کاربرانش سالانه ۸۸/۵۹ دلار دریافت می کند. محدودیت حجمی این سرویس برابر ۱۰ گیگابایت است. Google drive دارای اپلیکیشن مخصوص برای سیستم عامل های ویندوز، مک، ios و آندروید نیز هست.
SkyDrive
این سرویس ابری مایکروسافت ۷ گیگابایت فضای رایگان در اختیار شما قرار می دهد و شما برای داشتن ۱۰۰ گیگابایت باید سالانه ۵۰ دلار پرداخت کنید. محدویت حجمی هر فایل این سرویس نیز ۲ گیگابایت است. SkyDrive یک پشتیبان قوی برای فایل های آفیس و ویندوز شما است. این سیستم نیز برای سیستم عامل های مک، ios، آندروید و ویندزفون اپلیکیشن مخصوص دارد.
Dropbox
فضای رایگان این سرویس نسبت به دیگر بازیگران اصلی این بازار کمتر است. همچنین قیمت خرید فضای بیشتر این سرویس نیز نسبت به سرویس گوگل و مایکروسافت بسیار بالاتر است. یعنی شما برای داشتن ۱۰۰ گیگابایت باید سالانه ۹۹ دلار پرداخت کنید. در مقابل محدودیت حجمی این سرویس نامحدود است و برای سیستم عامل های مختلف مانند ویندوز، مک، لینوکس، ios، آندروید و بلک بری نیز اپ مخصوص طراحی کرده است.
Box
Box یکی از جذاب ترین سرویس های پردازش ابری است؛ چراکه دسترسی آن برای بسیاری از توسعه دهندگان برنامه های موبایلی و کامپیوتری آسان بوده و به خوبی با برنامه QuickOffice تعامل می کند. به این ترتیب به راحتی می توانید سرویس Box را در جریان گردش کار روزانه خود وارد کنید و از قدرت پنهان آن بهره بالایی ببرید. از خصوصیات Box می توان به رهگیری روایت های گوناگون فایل با جزئیات کامل نام برد، از این گذشته برای هر همگام سازی یا تغییرات اعمال شده در اسناد یک خروجی فید ارائه می کند. در کنار آنها ارائه برنامه به روز برای هر یک از پلت فرم ها و قابلیت های اشتراک گذاری متعدد از نقاط قوت Box به شمار می روند. این سرویس ۵ گیگابایت فضای رایگان در اختیار شما قرار می دهد. برای فضای اضافی ۲۵ گیگابایتی ۹۹/۹ دلار ماهانه و برای ۵۰ گیگا بایت ماهانه ۹۹/۱۹ دلار بپردازید.
Syncplicity
این سرویس طیف کاربران تجاری را هدف قرار داده است. Syncplicity سرویسی است که دارای قابلیت های جذابی در سطح عمومی است. نخست اینکه، می توانید بدون هیچ تنظیم خاصی، پوشه های متعددی را از قسمت های مختلف رایانه همگام سازی کنید. این سرویس برای دریافت و همگام سازی فایل ها از سرویس گوگل Docs بهره می گیرد؛ ولی متاسفانه نتوانسته به خوبی Insync یا گوگل درایو یکپارچه شود. یکی دیگر از امتیازات Syncplicity این است که می توانید اسناد موجود در حساب گوگل درایو خود را مشاهده کنید. برخی از نقاط ضعف این سرویس این است که نمی توانید پیش نمایش فایل ها را در مرورگر وب ملاحظه کنید و از همه عجیب تر آنکه کاربران رایگان نمی توانند بیش از دو ابزار (گجت) را برای همگام سازی معرفی کنند. برای تهیه فضای بیشتر می توانید با پرداخت ۱۵ دلار در ماه از ۵۰ گیگابایت فضای اضافی بهرمند شوید.
Wuala
Wuala سرویس ابری شرکت LaCie است. ازآنجاکه این شرکت به موضوعات حریم خصوصی بسیار بها می دهد، شما حتی نمی توانید از طریق مرورگر وب به فایل های خودتان نیز دسترسی داشته باشید! چراکه آنها فکر می کنند که به این وسیله ممکن است حریم خصوصی شما به خطر بیفتد. در عوض، در کنار برنامه رومیزی و برنامه مخصوص گوشی های هوشمند، یک نرم افزار مبتنی بر جاوا ارائه می شود که می توانید از طریق آن با خیالی آسوده به فایل های خود دسترسی داشته باشید. برنامه رومیزی این سرویس دهنده بسیار ساده است، به طوری که با چند کلیک می توانید تعیین کنید که فایلی خاص به صورت عمومی یا خصوصی در دسترس باشد.در ابتدا این سرویس به شما ۵ گیگابایت فضای رایگان می دهد اما اگر این میزان برای شما کافی نیست می توانید با پرداخت ۲۹ یورو در سال برای ۲۰ گیگابایت، ۶۹ یورو در سال برای ۵۰ گیگابایت و ۱۱۹ یورو در سال برای ۱۰۰ گیگابایت فضای اضافی داشته باشید.
LogMeIn Cubby
Cubby محصولی از شرکت LogMeIn است که در حقیقت ترکیبی از برنامه های SugarSync و Dropbox به حساب می آید. Cubby از نظر اجرایی شباهت زیادی به Dropbox دارد. از سوی دیگر می توانید هر پوشه دلخواهی را در هر کجای رایانه برای همگام سازی انتخاب کنید.در حقیقت سرویس Cubby مناسب همگام سازی فایل ها در دو رایانه متصل به اینترنت و دائما روشن است و قابلیت ابری آن چندان تعریفی ندارد. برای همین منظور Cubby با خصوصیات خاص خود، سرویس همگام سازی P۲P را بین رایانه ها ایجاد می کند و اگر تغییری در یکی از فایل ها بدهیم، بلافاصله فایل مربوطه در رایانه دوم نیز تغییر خواهد کرد.
Insync
شعار سرویس Insync هشت برابر ارزانتر از DropBox است و بسیاری از سرویس ها و قابلیت هایی که ارائه می دهد به DropBox شبیه است. با این وجود پس از افتتاح سرویس گوگل درایو شعار آنها معنایی نخواهد داشت! اما قیمت Insync شبیه Google Drive است. جالب اینکه Insync از فضای رایگانی که شما در حساب کاربری گوگل درایو خود دارید استفاده می کند. پس به ازای هر حساب کاربری پنج گیگا بایت فضای رایگان به شما تعلق خواهد گرفت.به هر حال Insync جایگزین خوبی برای DropBox است و می تواند به اطلاعات موجود در حساب گوگل شخصی تان دسترسی داشته باشید. همچنین لازم است بدانید که Insync نیز مانند DropBox پوشه ای را در اختیار کاربر قرار می دهد تا کلیه فایل های خود را از طریق آن همگام سازی کند.به جز پنج گیگا بایت فضای رایگان، اگر می خواهید از خدمات حرفه ای این سرویس دهنده استفاده کنید باید ۴۹/۲ دلار ماهانه برای ۲۵ گیگا بایت، ۹۹/۴ دلار ماهانه برای ۱۰۰ گیگا بایت و ۹۹/۹ دلار ماهانه برای ۲۰۰ گیگابایت پرداخت کنید.
روزنامه دنیای اقتصاد ( www.donya e eqtesad.com )